Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Sernik na zimno z likierem kawowym i bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny, rozpływający się w ustach sernik na zimno z dodatkiem kandyzowanych owoców mango, rodzynek oraz likieru kawowego. Uwaga, uzależnia!

Sernik na zimno z likierem kawowym i bakaliami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno z likierem kawowym i bakaliami

 

  • 1 kg twarogu sernikowego (najlepiej Wieluń- mój ulubiony)
  • 200 g kandyzowanego mango
  • 200 g rodzynek sułtanek
  • 80 ml gęstego likieru kawowego
  • 1 opakowanie przyprawy do sernika
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 9 łyżek zimnej wody
  • 4 łyżki masła
  • 200 g okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z likierem kawowym i bakaliami

Przygotowanie spodu:

Sernik na zimno z likierem kawowym i bakaliami
Spód z pokruszonych okrągłych biszkoptów i masła

Roztopione masło połączyć z rozkruszonymi drobno biszkoptami. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić biszkoptowym spodem.

Przygotowanie masy:

Sernik na zimno z likierem kawowym i bakaliami
Masa serowa z dodatkiem likieru oraz żelatyny

Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. Do miski wrzucić ser, cukier puder, przyprawę do sernika i dolać likier. Masę wymieszać dokładnie. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej ciągle mieszając. Ciągle mieszając zawartość miski wlać do masy serowej. Dodać 3/4 mango oraz rodzynek, wymieszać je z masą.

Kończenie sernika:

Sernik na zimno z likierem kawowym i bakaliami
Sernik na zimno z wyłożonymi na wierzch bakaliami

Masę wyłożyć na biszkopty i wygładzić. Wysypać pozostałe bakalie i docisnąć. Sernik odłożyć do lodówki na noc do stężenia. Smacznego!