czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik na zimno najmniej smakuje z owocami, czy to świeżymi, czy z puszki, sezonowymi czy egzotycznymi :)

Sernik na zimno

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • 1 kg sera
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3-4 łyżki żelatyny + 1/2 szkl mleka
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 1 galaretka
  • 3/4 kg truskawek

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.

Ser zmiksować w osobnej misce na puszystą masę, wymieszać z ubitą śmietaną i wystudzoną żelatyną. Tak przygotowaną masą serową zalać biszkopty ułożone na dnie tortownicy. Wierzch udekorować owocami.

Galaretkę rozpuścić z gorącej wodzie zgodnie z proporcją na opakowaniu, a po wystygnięciu schłodzić w lodówce, żeby zaczęła tężeć i dopiero wtedy wylać ją na sernik.

Odstawić do całkowitego stężenia, najlepiej na noc. Smacznego :)