Sposób przygotowania:
Świąteczny sernik Eliprzygotowanie składników sernika
Twaróg zmielić w maszynce z sitkiem z najmniejszymi oczkami. Żółtka oddzielić od białek. Przygotować cukier, mąkę ziemniaczaną i kaszę manną.
przygotowanie sernika
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i dalej ucierać na puszystą masę. Dodać twaróg, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną i razem jeszcze ucierać.
Białka ubić z solą na sztywną pianę i dodać do masy sernikowej. Całość delikatnie wymieszać.
przygotowanie sernika cd
Tortownicę 28 cm wysmarować margaryną i wylepić papierem do pieczenia tak żeby wystawał kilka centymetrów ponad brzeg tortownicy.
Masę serową wyłożyć do tortownicy, dodać masę krówkową i krem czekoladowy
przygotowanie sernika cd
Masę serową, krówkową i krem czekoladowy delikatnie przegrzebać widelcem tworząc esy floresy.
Tortownice włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 80 minut.
przygotowanie sernika cd
Torebkę z polewą włożyć do garnka z wrzącą wodą i trzymać aż polewa się roztopi.
Miękką polewę wyjąć z wody, odciąć róg z torebki i wylać na sernik.
Całość rozprowadzić na górze i bokach sernika. Sernik ozdobić jajeczkami i barankiem. Smacznego!
gusia1000