Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sernik na zimno z malinami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyjątkowo proste do zrobienia ciasto z niewielkiej ilości składników, a do tego takie smaczne! Idealne na letnie, gorące dni.

Sernik na zimno z malinami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno z malinami

 

  • okrągłe biszkopty - kilkanaście sztuk
  • serek homogenizowany waniliowy - 200 g
  • serek homogenizowany brzoskwiniowy z kawałkami owoców - 200 g
  • maliny - 1,5 szklanki
  • galaretka brzoskwiniowa
  • masło do natłuszczenia blachy
  • 2 galarerki malinowe

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z malinami

ETAP 1:

Sernik na zimno z malinami
Do serka połączonego z galaretką malinową dodajemy maliny

Jedną galaretkę malinową i galaretkę brzoskwiniową przesypujemy do miseczek, każdą galaretkę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy galaretki ostygną, łączymy je z serkami - serek waniliowy dodajemy do galaretki malinowej, a serek brzoskwiniowy do brzoskwiniowej.
Do serka z galaretką malinową dodajemy maliny (pół szklanki), mieszamy.
Pozostałą galaretkę malinową zalewamy szklanki gorącej wody i odstawiamy.

ETAP 2:

Sernik na zimno z malinami
Dno natłuszczonej blachy wykładamy biszkoptami

Tortownicę natłuszczamy. Na dno wykładamy biszkopty.

ETAP 3:

Sernik na zimno z malinami
Warstwę serową z malinami wykładamy na biszkopty

Na biszkoptach rozprowadzamy warstwę z serka i galaretki malinowej z owocami. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

ETAP 4:

Sernik na zimno z malinami
Na warstwę malinową wylewamy warstwę brzoskwiniową

Na warstwę malinową wykładamy warstwę brzoskwiniową.

ETAP 5:

Sernik na zimno z malinami
Na wierzch wykładamy maliny i zalewamy je galaretką

Na wierzchu ciasta układamy pozostałe maliny. Zalewamy je tężejącą galaretką malinową.
Sernik chodzimy w lodówce.