Sposób przygotowania:
Ciasto z porzeczkami
Masło ucieramy z cukrem na gładki krem do kremu maślanego dodajemy po całym jajku i cały czas ucieram. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sypkie składniki do masy maślanej, dolewamy mleko ze śmietaną, teraz całość mieszamy przy pomocy łyżki ( nie mieszamy długo).
kruszonka:
Masło w temperaturze pokojowej zostawiamy, aż bardzo zmięknie lub nawet zacznie się topić i do takiego masła dodajemy cukier oraz mąkę, rozcieramy palcami do uzyskania sypkiej kruszonki.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć całe ciasto, wyrównać, posypać oczyszczona i osuszoną porzeczką, wierzch pokrywamy kruszonką.
Ciasto pieczemy w temp.170 st około 45 minut.
kruszonka:
Masło w temperaturze pokojowej zostawiamy, aż bardzo zmięknie lub nawet zacznie się topić i do takiego masła dodajemy cukier oraz mąkę, rozcieramy palcami do uzyskania sypkiej kruszonki.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć całe ciasto, wyrównać, posypać oczyszczona i osuszoną porzeczką, wierzch pokrywamy kruszonką.
Ciasto pieczemy w temp.170 st około 45 minut.
robaczek
SylaUla