iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto z porzeczkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto wychodzi lekko kwaskowe dzięki porzeczkom, całość jest jednak pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu to ciasto z tych na ostatnią chwilę bo idą goście :)

Ciasto z porzeczkami

Składniki:

Ciasto z porzeczkami

ciasto:

kruszonka:

dodatkowo:

  • 1,5-2 szklanki porzeczek ja miałam pomieszane czarne z czerwoną

Sposób przygotowania:

Ciasto z porzeczkami
Masło ucieramy z cukrem na gładki krem do kremu maślanego dodajemy po całym jajku i cały czas ucieram. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sypkie składniki do masy maślanej, dolewamy mleko ze śmietaną, teraz całość mieszamy przy pomocy łyżki ( nie mieszamy długo).

kruszonka:

Masło w temperaturze pokojowej zostawiamy, aż bardzo zmięknie lub nawet zacznie się topić i do takiego masła dodajemy cukier oraz mąkę, rozcieramy palcami do uzyskania sypkiej kruszonki. 

Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć całe ciasto, wyrównać, posypać oczyszczona i osuszoną porzeczką, wierzch pokrywamy kruszonką. 

Ciasto pieczemy w temp.170 st około 45 minut.