Sposób przygotowania:
Sernik z szybkowaraETAP 1:
Jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach - dobrze ubite jajka to podstawa udanego sernika.
ETAP 2:
Do jajek dodać twaróg z wiaderka, wsypać kaszkę, budyń, śmietanę w proszku i mikserem połączyć składniki z 1 minutę na najwyższych obrotach.
ETAP 3:
Umyte, wydrylowane wiśnie, połowę wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do masy serowej, łyżką wymieszać.
ETAP 4:
Formy dobrane wielkością do włożenia w szybkowary: 16 i 18 cm, wyłożyć folią i wsypać na dno pokruszone herbatniki, na dno szybkowarów wstawić np. metalowe obręcze lub inne podkładki aby formy nie stały na dnie garnka.
ETAP 5:
Do form w szybkowarach ostrożnie wlać masę serową prawie do brzegu.
ETAP 6:
Najlepiej serniki przygotować wieczorem i zostawić w otwartych szybkowarach do rana, folią nakryć formy tak aby nie przylegały do masy serowej, wlać wodę po 2 szklanki do garnka.
ETAP 7:
Formy wyjąć z szybkowarów, serniki wyjąć na talerz i usnąć folię.
ETAP 8:
Ta polewa jest miękka nie twarda coś jak mus, wszystkie składniki w garnku roztopić i mieszać, maślanki dolać tyle, aby polewa nie była za mocno gęsta.
ETAP 9:
Polewę szybko wylać na serniki, powkładać wiśnie i posypać wiórkami kokosowymi, przechowywać w lodówce.