ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Sernik z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z szybkowara sernik jest idealnie aksamitny, wilgotny, miękki, smakuje wybornie i latem nie trzeba używać piekarnika.

Sernik z szybkowara Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z szybkowara

 

  • jajka 5 sztuk "L",
  • cukier 1 szklanka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • twaróg sernikowy 1 kg wiaderko,
  • bita śmietana w proszku 1 opakowanie,
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,
  • kasza manna 1 łyżka,
  • herbatniki 300 gram,
  • wiśnie 1 kg + 2 łyżki mąka ziemniaczana,
  • woda 4 szklanki

 

  • czekolada gorzka 100 gram,
  • kakao 4 łyżki,
  • śmietana 18% 4 łyżki,
  • maślanka 1/2 szklanki
  • do posypania wiórki kokosowe - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Sernik z szybkowara

ETAP 1:

Sernik z szybkowara
Jajka muszą być dobrze ubite z cukrem do białości.

Jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach - dobrze ubite jajka to podstawa udanego sernika.

ETAP 2:

Sernik z szybkowara
Składniki miserem dokładnie połączyć na gładką masę.

Do jajek dodać twaróg z wiaderka, wsypać kaszkę, budyń, śmietanę w proszku i mikserem połączyć składniki z 1 minutę na najwyższych obrotach.

ETAP 3:

Sernik z szybkowara
Wiśnie obtoczone mąka nie zapadają się na dno sernika.

Umyte, wydrylowane wiśnie, połowę wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do masy serowej, łyżką wymieszać.

ETAP 4:

Sernik z szybkowara

Formy dobrane wielkością do włożenia w szybkowary: 16 i 18 cm, wyłożyć folią i wsypać na dno pokruszone herbatniki, na dno szybkowarów wstawić np. metalowe obręcze lub inne podkładki aby formy nie stały na dnie garnka.

ETAP 5:

Sernik z szybkowara

Do form w szybkowarach ostrożnie wlać masę serową prawie do brzegu.

ETAP 6:

Sernik z szybkowara

Najlepiej serniki przygotować wieczorem i zostawić w otwartych szybkowarach do rana, folią nakryć formy tak aby nie przylegały do masy serowej, wlać wodę po 2 szklanki do garnka.

ETAP 7:

Sernik z szybkowara

Formy wyjąć z szybkowarów, serniki wyjąć na talerz i usnąć folię.

ETAP 8:

Sernik z szybkowara

Ta polewa jest miękka nie twarda coś jak mus, wszystkie składniki w garnku roztopić i mieszać, maślanki dolać tyle, aby polewa nie była za mocno gęsta.

ETAP 9:

Sernik z szybkowara

Polewę szybko wylać na serniki, powkładać wiśnie i posypać wiórkami kokosowymi, przechowywać w lodówce.