SUPERPRZEPIS

Sernik na zimno z malinami

  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Sernik na zimno z malinami

Orzeźwiające i pyszne ciasto do popołudniowej letniej kawy. Serniczek ma tę zaletę, że można go przygotować o każdej porze roku i użyć świeżych lub mrożonych owoców.

Składniki:

Sernik na zimno z malinami

Sernik:

  • 1kg serka z wiadereczka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • kilka kropel aromatu waniliowego

 

  • ok 30 małych biszkoptów

Warstwa malinowa:

  • 2 galaretki malinowe
  • 2 szkl malin świeżych lub mrożonych

Warstwa brzoskwiniowa:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • średni słoik brzoskwiń w syropie

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z malinami

Masa sernikowa:

Sernik na zimno z malinami
W misie miksera dokładnie zmiksować ser, cukier, aromat i rozpuszczoną żelatynę

Żelatynę wymieszać z zimnym mlekiem, zostawić na ok 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać na małym ogniu do czasu aż się rozpuści. W misie miksera umieścić ser, cukier puder, aromat i zmiksować na gładką masę. Na koniec wlać lekko przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać.

Spód:

Sernik na zimno z malinami
Foremkę 21x21cm wyłożyć folią aluminiową i poukładać biszkopty

Foremkę 21x21 cm wyłożyć folią aluminiową, ułożyć ciasno biszkopty. Całość zalać połową masy serowej, używając łyżki, aby biszkopty się nie poprzesuwały. Odstawić do lodówki do stężenia.

Kolejne warstwy:

Sernik na zimno z malinami
Na połowę masy serowej wysypać maliny i zalać tężejącą galaretką malinową

Galaretki malinowe rozpuścić w 3 szkl gorącej wody. Tak samo przygotować galaretki cytrynowe. Ostudzić. Na zastygnięty sernik rozłożyć maliny, zalać tężejącą galaretką malinową, odstawić do lodówki aby stężała. Wylać resztę masy serowej na maliny. W masę wcisnąć pokrojone w półplasterki brzoskwinie i kilka malin. Zalać tężejącą galaretką cytrynową, odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.