reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Sernik na zimno z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Uwielbiam wszystkie serniki chyba jeszcze nie jadłam takiego, który by mi nie smakował. Przepis polecam - sernik jest mało słodki, lekki i z wyraźnym smakiem malin, które też bardzo lubię.

Sernik na zimno z malinami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno z malinami

blat

  • Składniki

 

  • tortownica 27 cm

 

 

  • Blat

 

  • 200g herbatników ( u mnie petitki)

 

 

ser

  • 750 g sera z wiaderka

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • 8 łyżeczek żelatyny ( nie płaskich i nie kopiatych)

 

  • 1/3 szklanki zimnej wody

 

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

dodatkowo

  • 3 galaretki malinowe

 

 

  • 800ml wrzącej wody

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z malinami

spód/blat

Sernik na zimno z malinami
ciastka miksujemy bardzo drobno blenderem lub robotem

Masło rozpuszczamy. Herbatniki miksujemy bardzo drobno, dodajemy zmielone migdały i wlewamy masło. Wszytko razem miksujemy. Tortownicę wykładamy folią spożywczą- dół i boki.
Wykładamy ciasto i mocno ubijamy.
Tortownicę wkładamy do lodówki na pół godziny i przygotowujemy ser.

galaretki

Sernik na zimno z malinami
rozpuszczamy 1 galaretkę w 400 ml wrzącej wody, przelewamy na głęboki talerz

Dzień wcześniej rozpuszczamy 1 galaretkę w 400 ml wrzącej wody, przelewamy na głęboki talerz i odstawiamy do zastygnięcia. Na drugi dzień kroimy w kosteczkę. 2 pozostałe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku i odstawiamy do ostudzenia.

ser

Sernik na zimno z malinami
Ser miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym, a śmietanę ubijamy na sztywno.

Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia, potem podgrzewamy do rozpuszczenia- nie zagotowujemy. Ser miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym, a śmietanę ubijamy na sztywno. Teraz musimy postępować bardzo szybko i najlepiej mieć wszystko pod ręką. Do ciepłej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany i gdy się nam połączą dodajemy razem z resztą śmietany do masy.
Dodajemy pokrojoną galaretkę i połowę malin- mieszamy bardzo delikatnie.

wykończenie

Sernik na zimno z malinami
na ser wykładamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką

Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy górę i układamy pozostałe maliny.
Możemy od razu wylać galaretkę, jednak ciasto wychodzi dość wysokie i ja to robiłam partiami- wylałam 1/3 galaretki i włożyłam do lodówki, gdy zaczęła sie już ścinać, wylałam kolejną partię
Zostawiłam w lodówce na noc:)