Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z malinamispód/blat
Masło rozpuszczamy. Herbatniki miksujemy bardzo drobno, dodajemy zmielone migdały i wlewamy masło. Wszytko razem miksujemy. Tortownicę wykładamy folią spożywczą- dół i boki.
Wykładamy ciasto i mocno ubijamy.
Tortownicę wkładamy do lodówki na pół godziny i przygotowujemy ser.
galaretki
Dzień wcześniej rozpuszczamy 1 galaretkę w 400 ml wrzącej wody, przelewamy na głęboki talerz i odstawiamy do zastygnięcia. Na drugi dzień kroimy w kosteczkę. 2 pozostałe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku i odstawiamy do ostudzenia.
ser
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia, potem podgrzewamy do rozpuszczenia- nie zagotowujemy. Ser miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym, a śmietanę ubijamy na sztywno. Teraz musimy postępować bardzo szybko i najlepiej mieć wszystko pod ręką. Do ciepłej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany i gdy się nam połączą dodajemy razem z resztą śmietany do masy.
Dodajemy pokrojoną galaretkę i połowę malin- mieszamy bardzo delikatnie.
wykończenie
Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy górę i układamy pozostałe maliny.
Możemy od razu wylać galaretkę, jednak ciasto wychodzi dość wysokie i ja to robiłam partiami- wylałam 1/3 galaretki i włożyłam do lodówki, gdy zaczęła sie już ścinać, wylałam kolejną partię
Zostawiłam w lodówce na noc:)