Sposób przygotowania:
Drożdżówki z brzoskwiniami i mascarponeEtap 1
Mąki przesiać przez sito.
Etap 2 Rozczyn
Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.
Etap 3
Następnie do mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić.
Etap 4
Następnie ciasto podzielić na 12 kuleczek, wyrobić i uformować bułeczki, na które należy nakładać łyżeczkę serka mascarpone i cząstki brzoskwiń.
Etap 5
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić i oprószyc cukrem pudrem.