renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Drożdżówki z brzoskwiniami i mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżówki z brzoskwiniami i mascarpone wykonane z mieszanych mąk pszennej i orkiszowej pełnoziarnistej.

Drożdżówki z brzoskwiniami i mascarpone

Składniki:

Drożdżówki z brzoskwiniami i mascarpone

 

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 gram maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 30 g świeżych drożdży l
  • 80 - 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 duże jajko
  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • duża szczypta soli
  • Nadzienie
  • 200 g serka mascarpone
  • brzoskwinie

 

  • Składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na ciasto drożdżowe.
  • Aby przygotować rozczyn należy wsiąść:
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z brzoskwiniami i mascarpone

Etap 1

Drożdżówki z brzoskwiniami i mascarpone
Na początek należy mąki przesiać przez sitko.

Mąki przesiać przez sito.

Etap 2 Rozczyn

Drożdżówki z brzoskwiniami i mascarpone
Następnie należy przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.

Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym! - zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.Dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.

Etap 3

Drożdżówki z brzoskwiniami i mascarpone
Teraz trzeba dodać resztę składników i wyrobić.

Następnie do mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić.

Etap 4

Drożdżówki z brzoskwiniami i mascarpone
Formować bułeczki i nadziewać serkiem i brzoskwiniami.

Następnie ciasto podzielić na 12 kuleczek, wyrobić i uformować bułeczki, na które należy nakładać łyżeczkę serka mascarpone i cząstki brzoskwiń.

Etap 5

Drożdżówki z brzoskwiniami i mascarpone
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić i oprószyc cukrem pudrem.