Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Sernik królowa śniegu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Ucierany sernik na biszkoptowym spodzie z karmelizowaną gruszką oblany lustrzaną glazurą z białej czekolady.

Sernik królowa śniegu

Składniki:

Sernik królowa śniegu

 

  • 500g twarogu pełnotłustego
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 1 spód biszkoptowy

Kandyzowane gruszki

  • 2 gruszki
  • 150ml białego wina
  • gwiazdka anyżu
  • 1 strąk kardamonu
  • 1 limonka
  • 50g cukru

Glazura z białej czekolady

Sposób przygotowania:

Sernik królowa śniegu
Twaróg zmiel trzykrotnie na maszynce, miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i stopniowo zacznij dodawać do niego zmielony twaróg, gotową masę serową odstaw na chwilę. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grube plastry, w rondelku zagotuj wino i dodaj do niego sok i skórkę z limonki, cukier, anyż i kardamon, do tak powstałego syropu dodaj gruszki a kiedy zmiękną odstaw je do ostygnięcia.

W między czasie przygotuj glazurę, do chłodnego mleka dodaj glukozę i żelatynę, po kilku minutach podgrzej całość i dodaj białą czekoladę, zdejmij z ognia i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

Na przygotowany wcześniej biszkopt wyłóż kawałki gruszki i przykryj je warstwą masy serowej, całość polej glazurą czekoladową i odstaw do stężenia.