Sposób przygotowania:
Sernik "chatka"Przygotowanie masy:
Do miski wrzucić twaróg, cukier puder, miękkie masło, cukier wanilinowy i rodzynki. Utrzeć na gładką masę, podzielić ją na dwie równe części. Do jednej z nich wsypać kakao i dokładnie wymieszać.
Układanie herbatników:
Na rozłożonej folii aluminiowej ułożyć ciasno 3 rzędy herbatników, po 6 w każdym rzędzie, tak aby folia wystawała, żeby można było ją później złapać.
Wykładanie masy białej:
Ciastka posmarować białą masą.
Wykładanie masy ciemnej:
Wyłożyć równo pozostałe herbatniki i rozprowadzić na nich ciemną masę. Folię chwycić za dłuższe boki i ostrożnie podnosząc do góry ułożyć chatkę. Odłożyć ją do lodówki na noc do stężenia.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do rondelka. Dodać mleko i masło, podgrzewać w na wolnym ogniu ciągle mieszając.
Kończenie deseru:
Polewą wysmarować domek (najlepiej pędzelkiem do ciasta). Wysypać wiórki i lekko docisnąć. Deser włożyć jeszcze na godzinę do lodówki, aby polewa stężała. Smacznego!