alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Sernik na zimno z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Kto lubi serniki bez pieczenia to polecam sernik bez pieczenia na herbatnikowo orzechowym spodzie z dodatkiem truskawek. Same pyszności.

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki:

Sernik na zimno z truskawkami

 

  • Spód
  • 100 g kakaowych herbatników typu petitki
  • 100 g orzechów włoskich mielonych
  • 120 g masła
  • Masa serowa
  • 800 g twarożku z wiaderka
  • 9 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 400 ml kremówki 30% (zimna)
  • 70 ml gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny (kopiaste)
  • truskawki
  • 400 ml wrzątku
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z truskawkami
Spód:

Herbatniki rozdrobnić w blenderze na proszek. Masło roztopić. Wymieszać herbatniki, orzechy wlać ciepłe masło, wymieszać i równomiernie rozłożyć i docisnąć do dna tortownicy o średnicy 23 cm. Schłodzić w lodówce.

Masa serowa:

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem wlać ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować. Do bitej śmietany dodawać po łyżce twarożku i miksować na średnich obrotach. Gdy składniki się połączą wlewać stopniowo letnią żelatynę i miksować.

Na spód wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć dwa okręgi truskawek, wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki.

Galaretkę rozmieszać w 400 ml wrzątku i odłożyć do lekkiego stężenia. Na serniku ułożyć pokrojone truskawki zalać tężejącą galaretką i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.