Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z truskawkami
Spód:
Herbatniki rozdrobnić w blenderze na proszek. Masło roztopić. Wymieszać herbatniki, orzechy wlać ciepłe masło, wymieszać i równomiernie rozłożyć i docisnąć do dna tortownicy o średnicy 23 cm. Schłodzić w lodówce.
Masa serowa:
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem wlać ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować. Do bitej śmietany dodawać po łyżce twarożku i miksować na średnich obrotach. Gdy składniki się połączą wlewać stopniowo letnią żelatynę i miksować.
Na spód wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć dwa okręgi truskawek, wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki.
Galaretkę rozmieszać w 400 ml wrzątku i odłożyć do lekkiego stężenia. Na serniku ułożyć pokrojone truskawki zalać tężejącą galaretką i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Herbatniki rozdrobnić w blenderze na proszek. Masło roztopić. Wymieszać herbatniki, orzechy wlać ciepłe masło, wymieszać i równomiernie rozłożyć i docisnąć do dna tortownicy o średnicy 23 cm. Schłodzić w lodówce.
Masa serowa:
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem wlać ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować. Do bitej śmietany dodawać po łyżce twarożku i miksować na średnich obrotach. Gdy składniki się połączą wlewać stopniowo letnią żelatynę i miksować.
Na spód wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć dwa okręgi truskawek, wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki.
Galaretkę rozmieszać w 400 ml wrzątku i odłożyć do lekkiego stężenia. Na serniku ułożyć pokrojone truskawki zalać tężejącą galaretką i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.