kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sernik na zimno z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny sernik z truskawkami. Łatwe w przygotowaniu i tanie ciasto. Polecam na deser lub podwieczorek.

Sernik na zimno z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z truskawkami

 

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g serka ricotta
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 szkl gorącej wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 szkl gorącej wody
  • 20 dag truskawek
  • herbatniki
  • tortownicę o średnicy 26 cm
  • papier do pieczenia
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z truskawkami
Truskawki myjemy i odsączamy z wody. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a rant owijamy folią spożywczą. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy do ostygnięcia.

Tortownicę wykładamy herbatnikami. Do miski przekładamy serek mascarpone i ricottę, wlewamy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się składników. Masę przelewamy na herbatniki i wstawiamy blaszkę do lodówki.

W gorącej wodzie rozpuszczamy czerwone galaretki i odstawiamy do stężenia.

Od truskawek odrywamy szypułki i kroimy na połówki, układamy na masie serowej. Wlewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Sernik na zimno z truskawkami
Herbatniki układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Sernik na zimno z truskawkami
Do masy serowej dodajemy rozpuszczoną galaretkę.
Sernik na zimno z truskawkami
Na stężonej masie serowej układamy pokrojone truskawki.
Sernik na zimno z truskawkami
Na samym końcu wlewamy czerwoną galaretkę.