WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Sernik na zimno z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyczne ciasto na zimno - sernik na zimno z truskawkami i galaretką na biszkoptach. Idealny na ciepłe dni.

Sernik na zimno z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik na zimno z truskawkami

 

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • ok. 3 łyżki żelatyny
  • 1 cukier waniliowy 32g
  • okrągłe biszkopty
  • truskawki
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z truskawkami

ETAP 1:

Żelatynę wymieszać z cukrem waniliowym i rozpuścić w ok. 0,5 szklanki wrzątku. Odstawić do wystygnięcia. Schłodzoną śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Wsypać śmietan fix i zmiksować na sztywny krem.

Do śmietany dodać serki waniliowe i dobrze wymieszać. Następnie dodać przestudzoną żelatynę i jeszcze raz energicznie wymieszać żeby nie powstały grudki.

Tortownicę o wymiarach ok. 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów okrągłych i wyłożyć masę śmietanową.

Na kremie ułożyć połówki truskawek wcześniej odszypułkowywanych i umytych. Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Gdy zacznie gęstnieć wylać na truskawki.

Ciasto schłodzić co najmniej kilka godzin w lodówce.

Sernik na zimno z truskawkami
Tak sernik na zimno prezentuje się w środku
Sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno przed wyłożeniem truskawek i galaretki
Sernik na zimno z truskawkami
śmietana ubita ze śmietan - fixem przed dodaniem serka