Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z truskawkamiETAP 1:
Żelatynę wymieszać z cukrem waniliowym i rozpuścić w ok. 0,5 szklanki wrzątku. Odstawić do wystygnięcia. Schłodzoną śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Wsypać śmietan fix i zmiksować na sztywny krem.
Do śmietany dodać serki waniliowe i dobrze wymieszać. Następnie dodać przestudzoną żelatynę i jeszcze raz energicznie wymieszać żeby nie powstały grudki.
Tortownicę o wymiarach ok. 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów okrągłych i wyłożyć masę śmietanową.
Na kremie ułożyć połówki truskawek wcześniej odszypułkowywanych i umytych. Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Gdy zacznie gęstnieć wylać na truskawki.
Ciasto schłodzić co najmniej kilka godzin w lodówce.
SylaUla