Sposób przygotowania:
Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo - jagodową
Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Nie przerywając miksowania cienkim strumykiem dolewamy olej.
Następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Na samym końcu dodajemy odciśnięty szpinak , delikatnie mieszamy do połączenia składników..
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 60 minut,a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu z ciasta odcinamy górną część czyli wierzch i rozdrabniamy na drobniutkie okruszki.
Pozostałe ciasto kroimy na dwa krążki.
Spód wkładamy z powrotem do tortownicy.
Na ciasto nakładamy większą część masy śmietankowo - jagodowej, nakładamy drugi krążek leciutko dociskając.
Nakładamy pozostałą część masy .
Masę posypujemy przygotowanymi okruszkami.
Dekorujemy borówką amerykańską i ciasteczkami (grzybkami).
Masa śmietankowo - jagodowa;
Jagody po rozmrożeniu wkładamy do garnka , dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania,gotujemy do rozpuszczenia cukru i powstaniu gęstej masy.
Studzimy ,miksujemy i ponownie doprowadzamy do zagotowania.
Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia , dodajemy galaretkę oraz żelatynę dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki i żelatyny.
Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan fixem.
i dodajemy do masy jagodowej , mieszamy.
Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia a następnie na upieczone ciasto.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Nie przerywając miksowania cienkim strumykiem dolewamy olej.
Następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Na samym końcu dodajemy odciśnięty szpinak , delikatnie mieszamy do połączenia składników..
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 60 minut,a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu z ciasta odcinamy górną część czyli wierzch i rozdrabniamy na drobniutkie okruszki.
Pozostałe ciasto kroimy na dwa krążki.
Spód wkładamy z powrotem do tortownicy.
Na ciasto nakładamy większą część masy śmietankowo - jagodowej, nakładamy drugi krążek leciutko dociskając.
Nakładamy pozostałą część masy .
Masę posypujemy przygotowanymi okruszkami.
Dekorujemy borówką amerykańską i ciasteczkami (grzybkami).
Masa śmietankowo - jagodowa;
Jagody po rozmrożeniu wkładamy do garnka , dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania,gotujemy do rozpuszczenia cukru i powstaniu gęstej masy.
Studzimy ,miksujemy i ponownie doprowadzamy do zagotowania.
Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia , dodajemy galaretkę oraz żelatynę dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki i żelatyny.
Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan fixem.
i dodajemy do masy jagodowej , mieszamy.
Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia a następnie na upieczone ciasto.
gusia1000