BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo - jagodową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj upiekłam mojej rodzince ciasto szpinakowe z masą śmietankowo - jagodową. Zrobiłam właśnie z taką masą bo moja ciężarna córka miała ochotę na takie ciasto i chciałam spełnić prośbę córki. Wszyscy razem z córką zadowoleni.

Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo - jagodową Więcej zdjęć (13)

Składniki:

Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo - jagodową

 

  • ciasto;
  • szpinak mrożony 450 g,
  • mąka około 3 szkl,
  • cukier 1 szkl,
  • olej 1,5 szkl,
  • jajka 5 szt,
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki,

 

  • Masa śmietankowa;
  • śmietana 30 % 400 ml,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • śmietan fix 1 op,

 

  • Mus jagodowy:
  • jagody około 400 g,
  • cukier 1/2 szkl,
  • galaretka 1 op.( owoce leśne),
  • żelatyna 5 łyżeczek,

 

  • Dodatkowo ;
  • borówka amerykańska 100 g,
  • ciastka grzybki 100 g,

Sposób przygotowania:

Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo - jagodową
Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Nie przerywając miksowania cienkim strumykiem dolewamy olej.

Następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Na samym końcu dodajemy odciśnięty szpinak , delikatnie mieszamy do połączenia składników..

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 60 minut,a najlepiej do suchego patyczka.

Po upieczeniu i wystudzeniu z ciasta odcinamy górną część czyli wierzch i rozdrabniamy na drobniutkie okruszki.

Pozostałe ciasto kroimy na dwa krążki.

Spód wkładamy z powrotem do tortownicy.

Na ciasto nakładamy większą część masy śmietankowo - jagodowej, nakładamy drugi krążek leciutko dociskając.

Nakładamy pozostałą część masy .

Masę posypujemy przygotowanymi okruszkami.

Dekorujemy borówką amerykańską i ciasteczkami (grzybkami).



Masa śmietankowo - jagodowa;



Jagody po rozmrożeniu wkładamy do garnka , dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania,gotujemy do rozpuszczenia cukru i powstaniu gęstej masy.

Studzimy ,miksujemy i ponownie doprowadzamy do zagotowania.

Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia , dodajemy galaretkę oraz żelatynę dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki i żelatyny.

Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan fixem.

i dodajemy do masy jagodowej , mieszamy.

Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia a następnie na upieczone ciasto.
Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo - jagodową
Przygotowanie składników i odciśnięcie rozmrożonego szpinaku
Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo - jagodową
Zmiksowanie jajek ,cukru oraz dodanie pozostałych składników
Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo - jagodową
Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy około 60 minut w 180 stopniach
Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo - jagodową
Górę ciasta odcinamy i rozkruszamy
Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo - jagodową
Pozostałe ciasto dzielimy na dwa krążki
Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo - jagodową
Jagody rozmrażamy wkładamy do garnka ,dodajemy cukier i gotujemy
Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo - jagodową
Schłodzoną śmietanę 30 %miksujemy z cukrem pudrem i śmietan fixem
Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo - jagodową
Jagody miksujemy ,podgrzewamy dodajemy ,galaretkę oraz żelatynę
Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo - jagodową
Większą część masy wykładamy na spód ciasta
Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo - jagodową
Przykrywamy drugim krążkiem i nakładamy pozostałe ciasto
Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo - jagodową
Całość posypujemy przygotowanymi okruszkami
Ciasto szpinakowe z masą śmietankowo - jagodową
Dekorujemy borówką amerykańską i grzybkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin