WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik na zimno z sera z wiaderka i galaretki, z dużą ilością świeżych truskawek zatopionych w galaretce.

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

 

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki truskawkowe
  • ok. 3 paczki herbatników
  • ok. 700-800 g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

ETAP 1:

Tortownicę kwadratową o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dno wyłożyć herbatnikami. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance (250ml) wrzątku i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Ser z wiaderka przełożyć do miski i zmiksować z zimną galaretką cytrynową. Masę serową wylać na herbatniki i wstawić do lodówki. 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 litrze wrzątku i odstawić do wystudzenia.

Truskawki umyć, wyszypułkować i pokroić na połówki. Ułożyć na asie serowej. Zalać tężejącą galaretką.

Ciasto wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin a następnie można wyjąć z formy i pokroić na kawałki.

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką
Sernik na zimno po schłodzeniu i wyjęciu z formy
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką
Galaretki truskawkowe wylane na ciasto z ułożonymi truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką
Połówki truskawek ułożone na zastygniętej masie serowej
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką
Masa serowa wylana na herbatniki ułożone na dnie blachy