Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z truskawkami i galaretkąETAP 1:
Tortownicę kwadratową o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dno wyłożyć herbatnikami. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance (250ml) wrzątku i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Ser z wiaderka przełożyć do miski i zmiksować z zimną galaretką cytrynową. Masę serową wylać na herbatniki i wstawić do lodówki. 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 litrze wrzątku i odstawić do wystudzenia.
Truskawki umyć, wyszypułkować i pokroić na połówki. Ułożyć na asie serowej. Zalać tężejącą galaretką.
Ciasto wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin a następnie można wyjąć z formy i pokroić na kawałki.