kar.mal

kar.mal

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Sernik na zimno z wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie, to dobre rozwiązanie dla osób nieposiadających piekarnika. Placek ten będzie odpowiadał również osobom, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami.

Sernik na zimno z wiśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno z wiśniami

 

  • 600 g serka trzykrotnie zmielonego
  • słoik wiśni z kompotu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 200 g kruchych ciasteczek maślanych
  • 150 g masła
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z wiśniami

ETAP 1:

Sernik na zimno z wiśniami
Im bardziej pokruszymy ciastka tym lepiej będzie się kroiło placek.

Ciasteczka drobno kruszymy wkładając je do worka i miażdżąc wałkiem lub w mikserze.

Do pokruszonych ciastek dodajemy kakao oraz roztopione masło i mieszamy aż powstanie "mokry piasek".

ETAP 2:

Sernik na zimno z wiśniami
Ser jest mało słodki, dlatego można dodatkową łyżką cukru posypać ciasteczkowy spód.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i dociskamy łyżką tak, aby powstał zwarty spód.

Wkładamy go do lodówki na czas przygotowania masy.

ETAP 3:

Sernik na zimno z wiśniami
Zmiksowany twaróg łączymy z ubitą śmietaną kremówką.

W wysokim naczyniu miksujemy ser z cukrem pudrem. Dodajemy do niego ubitą śmietanę kremówkę i łączymy składniki.

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do serowej masy.

ETAP 4:

Sernik na zimno z wiśniami
Sernik chłodzimy w lodówce przynajmniej 4 godziny.

Tak przygotowaną masę przekładamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy.

Wiśnie jeżeli są w gęstym dżemie możemy od razu przełożyć na sernik lekko dociskając.

Jeżeli jednak mamy wiśnie w kompocie, możemy je podgotować na kisiel z około łyżką mąki ziemniaczanej i dopiero po schłodzeniu przełożyć na placek.

Sernik wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.