Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z wiśniamiETAP 1:
Ciasteczka drobno kruszymy wkładając je do worka i miażdżąc wałkiem lub w mikserze.
Do pokruszonych ciastek dodajemy kakao oraz roztopione masło i mieszamy aż powstanie "mokry piasek".
ETAP 2:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i dociskamy łyżką tak, aby powstał zwarty spód.
Wkładamy go do lodówki na czas przygotowania masy.
ETAP 3:
W wysokim naczyniu miksujemy ser z cukrem pudrem. Dodajemy do niego ubitą śmietanę kremówkę i łączymy składniki.
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do serowej masy.
ETAP 4:
Tak przygotowaną masę przekładamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy.
Wiśnie jeżeli są w gęstym dżemie możemy od razu przełożyć na sernik lekko dociskając.
Jeżeli jednak mamy wiśnie w kompocie, możemy je podgotować na kisiel z około łyżką mąki ziemniaczanej i dopiero po schłodzeniu przełożyć na placek.
Sernik wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
SylaUla