SUPERPRZEPIS

Wiśniowy sernik na zimno

  • 11
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Wiśniowy sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Zimne i lekko kwaśne ciasto idealne na upalne dni.

Składniki:

Wiśniowy sernik na zimno

 

  • 75 dag białego sera
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • Dodatkowo
  • 2 szklanki wypestkowanych wiśni
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie małych biszkoptów
  • 1,5 szklanki śmietanki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 śmietan-fiks

 

 

Sposób przygotowania:

Wiśniowy sernik na zimno
Ser skręcić przez maszynkę najlepiej dwa razy i utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dolać śmietankę kremówkę i przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Powstałą masę podzielić na pół i do jednej części dodać zmiksowane na mus wiśnie i dokładnie wymieszać.



Dno małej tortownicy (20cm średnicy)wyłożyć biszkoptami i wylać na nie jasną część masy serowej i wstawić na kilka minut do lodówki jak masa w formie lekko zastygnie wylać na nią ser z wiśniami i odstawić do zastygnięcia. 1.5 szklanki śmietany ubić na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan-fiksem oraz ozdobić nią zastygnięty sernik.
Wiśniowy sernik na zimno
Na dnie małej i okrągłej formy ułożyć biszkopty
Wiśniowy sernik na zimno
Przygotowane masy serowe wylać kolejno na biszkopty
Wiśniowy sernik na zimno
Śmietankę ubić na sztywno i ozdobić nim sernik
Wiśniowy sernik na zimno
Sernik można dodatkowo ozdobić wiśniami