wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Sernik na zimno z wiśniową konfitura

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Prosty i smaczny deser dla łasuchów.

Sernik na zimno z wiśniową konfitura

Składniki:

Sernik na zimno z wiśniową konfitura

 

  • 300 g serka twarożkowego (np.Philadelphia),
  • 60 g cukru pudru
  • 75 g miękkiego masła
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 125 g herbatników
  • słoik konfitury wiśniowej (ok.300g),
  • sok z polowy cytryny

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z wiśniową konfitura
Herbatniki rozdrobnić do miski, dodac miękkie masło i wszystko razem zmiksowac na delikatną, piaskową masę. Wylożyc na dno tortownicy, lekko rozpłaszczyć i ugnieść. Ser mieszamy z cukrem pudrem, aromatem waniliowym i sokiem z cytryny na jednolitą masę. Oddzielnie ubijamy śmietanę kremowkę. Następnie należy połączyć śmietankową masę z masą serową. Rozprowadzamy masę na spodzie z herbatników, wyrownujemy. Wstawić do lodówki do stężenia na ok.3-4 godziny. Po wyjęciu z lodówki, bezpośrednio przed podaniem wykładamy na wierzch sernika wiśniowe konfitury. PYCHOTKA! Konfiturę wiśniową można dowolnie zastępować innymi konfiturami smakowymi, bądz owocami z zalewy, w puszcze, po uprzednim odsączeniu.

Tagi:

ciasto sernik