szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Sernik na zimno ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny serniczek na zimno ze śliwkami

Sernik na  zimno ze śliwkami

Składniki:

Sernik na zimno ze śliwkami

 

  • 1 kg śliwek
  • Pół kostki masła
  • 200 gram biszkoptów
  • 2 torebki galaretki cytrynowej
  • 2 szklanki kremówki
  • 100 gram mielonego twarogu
  • Pół szklanki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 łyżki soku cytrynowego2 łyzki cukru kryształu

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno ze śliwkami
Masło stopić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Biszkopty drobno pokruszyć i wymieszać je ze stopionym masłem. Utworzoną masą wylepić dno tortownicy. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i odstawić do wystudzenia. Śmietane ubić wraz z cukrem waniliowym. Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem cytrynowym, delikatnie połączyć z bita śmietaną i gorącą galaretką. Śliwki umyć i usunąc z nich pestki. Połowę z nich rozłożyć na przygotowanym, biszkoptowym spodzie. Zalać tężejącą masą. Na wierzchu ułożyć reszte śliwek i odstawic do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem posypać cukrem kryształem.