kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 751]

Sernik pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten sernik jest bardzo pyszny. Polecam do filiżanki aromatycznej kawy. Sernik jest pieczony na herbatnikach.

Sernik pieczony Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik pieczony

 

  • 0,5 kg zmielonego twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń w proszku na 0,5 l
  • herbatniki do wyłożenia blaszki

Sposób przygotowania:

Sernik pieczony
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia ( samo dno ) i herbatnikami. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.

Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wkładamy twaróg, cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, cukier waniliowy. Mieszamy.

Dokładamy odsączone z wody rodzynki wymieszane z mąką. Dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy i przekładamy do blaszki.    
Sernik pieczony
Tortownicę lub blaszkę wykładamy herbatnikami
Sernik pieczony
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy i odstawiamy
Sernik pieczony
Do wymieszanej masy twarogowej dodajemy rodzynki
Sernik pieczony
Białka ubijamy na sztywno trzepaczką lub mikserem
Sernik pieczony
Do wymieszanej masy dodajemy ubitą pianę z białek

Tagi:

sernik ciasto