eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Truskawkowy sernik Eli na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybki w przygotowaniu i długo schładzany truskawkowy sernik. Puszysty i pyszny. Szybko znika w upalny dzień.

Truskawkowy sernik Eli na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowy sernik Eli na zimno

 

  • 2 kg truskawek
  • 1 wiaderko twarogu na serniki
  • 660 ml śmietany kremówki 30 %
  • 30 dkg cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 7 łyżek żelatyny
  • 25 dkg herbatników kakaowych
  • 10 dkg masła

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowy sernik Eli na zimno
Herbatniki pognieść prawie na miazgę. Masło roztopić,lekko przestudzić,wlać do herbatników i wymieszać. Tortownicę (34 cm) wyłożyć folią spożywczą. Do tortownicy włożyć masę herbatnikową i dokładnie ugnieść. Tortownicę włożyć do lodówki i schłodzić. Truskawki umyć pod bieżącą wodą,odsączyć i usunąć szypułki. 330 ml śmietany ubić na sztywno. 5 łyżek żelatyny rozpuścić w 100 ml wrzącej wody i przestudzić. 1.30 kg truskawek zmiksować,dodać twaróg z wiaderka,ubitą śmietanę,żelatynę i dokładnie wymieszać. Z pozostałych truskawek wybrać najładniejsze na wierzch sernika. Na spód z herbatników wylać połowę masy serowej wyłożyć resztę truskawek i wylać resztę masy. Tortownicę przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin,żeby sernik stężał. pozostałą żelatynę rozpuścić w 50 ml wrzącej widy i przestudzić. Po wyjęciu senika z lodówki ubić pozostałą śmietanę z cukrem pudrem i żelatyną. Śmieyanę wyłożyć na sernik i ułożyć pozostałe truskawki. Smacznego!
Truskawkowy sernik Eli na zimno
Do tortownicy włożyć masę herbatnikową i dokładnie ugnieść.
Truskawkowy sernik Eli na zimno
330 ml śmietany ubić na sztywną masę.....
Truskawkowy sernik Eli na zimno
Na spód z herbatników wylać połowę masy serowej wyłożyć resztę truskawek i wylać resztę masy.
Truskawkowy sernik Eli na zimno
Tortownicę przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin,żeby sernik stężał.