SUPERPRZEPIS

Sernik dyniowo-kokosowy

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Sernik dyniowo-kokosowy Więcej zdjęć (6)

Przepyszny kokosowy sernik z dodatkiem dyni i mascarpone. Z kaszą manną zamiast mąki. Najlepiej smakuje mocno schłodzony

Składniki:

Sernik dyniowo-kokosowy

 

  • Spód:
  • 140 g ciastek
  • 60 g masła
  • Masa serowa:
  • 500 g sera białego
  • 250 g mascarpone
  • 200 g puree z dyni
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 60 g kaszy manny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowo-kokosowy
Twaróg wymieszać z mascarpone i mleczkiem kokosowym. Dodać wiórki kokosowe i kaszę mannę. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać puree z dyni i cukier, zmiksować. Wbić całe jajka i zmiksować krótko aby nie napowietrzyć masy serowej.

Masę przelać do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 10 minut, zmniejszyć do 130 stopni i piec 60 minut.

Wystudzić i schłodzić całą noc w lodówce
Sernik dyniowo-kokosowy
Zmielony ser wymieszać z mascarpone i mlekiem kokosowym
Sernik dyniowo-kokosowy
dodać wiórki kokosowe i kaszę mannę i wymieszać
Sernik dyniowo-kokosowy
dodać puree z dyni i cukier, zmiksować dokładnie
Sernik dyniowo-kokosowy
wbić całe jaj i zmiksować do połączenia składników
Sernik dyniowo-kokosowy
Masę przelać do formy i upiec

Tagi:

serniki ciasta