Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ucierane ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Do tego pysznego ciasta postanowiłam dodać delikatny serek i to był bardzo dobry pomysł. Dzięki temu ciasto wyszło wilgotne i mięciutkie. Bardzo delikatne w smaku. Rabarbar nadaje ciastu lekkiej kwaskowatości. Jest ono idealne na podwieczorek.

Ucierane ciasto z rabarbarem

Składniki:

Ucierane ciasto z rabarbarem

Ciasto:

  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 białka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 35 dag serka naturalnego delikatnego ( ja użyłam President )

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z rabarbarem

Wykonanie ciasta:

Ucierane ciasto z rabarbarem
Z podanych składników wykonujemy ciasto.

Masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Do utartej masy stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy białka i dalej ucieramy, dodajemy serek i dokładnie ucieramy.

Obie mąki przesiewamy przez gęste sitko z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ciasta, ucieramy na gładkie ciasto.

Do pieczenia:

Ucierane ciasto z rabarbarem
Następnie ciasto i rabarbar przekładamy do blaszki.

Rabarbar oczyszczamy, następnie myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy go na mniejsze kawałki. Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach tak około 24 cm x 35 cm.

Następnie na ciasto wykładamy równomiernie przygotowany i pokrojony rabarbar. Rabarbar posypujemy cukrem.

Pieczenie i podanie:

Ucierane ciasto z rabarbarem
Przygotowane ciasto pieczemy, studzimy i podajemy.

Następnie ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

Upieczone studzimy, kroimy i podajemy.


Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.


Tagi:

ciasto