Sposób przygotowania:
Sernik z makiem
Zagniatamy ciasto z połowy kostki margaryny, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i śmietany. Wałkujemy i wykładamy na blachę.
Zalewamy mak wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu przez około kwadrans. Następnie mielimy 2 razy w maszynce.
Roztapiamy masło w garnku, dodajemy cukier, miód, powidła, mak i dwa żółtka. Mieszamy i trzymamy przez chwilę na ogniu. Następnie studzimy i dodajemy pianę ubitą z dwóch białek. Nakładamy powstałą masę na ciasto - tworzymy nierównomierne kopczyki.
Mielimy ser dwa razy w maszynce. Ucieramy 4 jajka z margaryną i cukrem. Dodajemy ser, olejek cytrynowy. Mieszamy, a pod koniec dodajemy jeszcze łyżkę mąki oraz budyń.
Wylewamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45 minut.
Zalewamy mak wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu przez około kwadrans. Następnie mielimy 2 razy w maszynce.
Roztapiamy masło w garnku, dodajemy cukier, miód, powidła, mak i dwa żółtka. Mieszamy i trzymamy przez chwilę na ogniu. Następnie studzimy i dodajemy pianę ubitą z dwóch białek. Nakładamy powstałą masę na ciasto - tworzymy nierównomierne kopczyki.
Mielimy ser dwa razy w maszynce. Ucieramy 4 jajka z margaryną i cukrem. Dodajemy ser, olejek cytrynowy. Mieszamy, a pod koniec dodajemy jeszcze łyżkę mąki oraz budyń.
Wylewamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45 minut.