Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 724]

Sernik z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny sernik z dodatkiem maku, z pewnością umili picie porannej kawy. Idealny dla miłośników serników i makowców.

Sernik z makiem

Składniki:

Sernik z makiem

 

  • mąka 2 szklanki
  • margaryna 1/2 kostki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • śmietana 1/2 szklanki
  • mak 1/2 kg
  • jajka 2 szt
  • cukier 1/2 szklanki
  • powidła śliwkowe 3 łyżki
  • miód 3 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • ser biały 80 dkg
  • jajka 4 szt
  • cukier 1 szklanka
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • olejek cytrynowy 1 opakowanie
  • margaryna 1/3 kostki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • olejek migdałowy 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Sernik z makiem
Zagniatamy ciasto z połowy kostki margaryny, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i śmietany. Wałkujemy i wykładamy na blachę.

Zalewamy mak wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu przez około kwadrans. Następnie mielimy 2 razy w maszynce.

Roztapiamy masło w garnku, dodajemy cukier, miód, powidła, mak i dwa żółtka. Mieszamy i trzymamy przez chwilę na ogniu. Następnie studzimy i dodajemy pianę ubitą z dwóch białek. Nakładamy powstałą masę na ciasto - tworzymy nierównomierne kopczyki.

Mielimy ser dwa razy w maszynce. Ucieramy 4 jajka z margaryną i cukrem. Dodajemy ser, olejek cytrynowy. Mieszamy, a pod koniec dodajemy jeszcze łyżkę mąki oraz budyń.

Wylewamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45 minut.

Tagi:

serniki ciasta