Sposób przygotowania:
Puszysty sernik z czekoladową pianką
Ciasto: Przesiane mąki z kakao posiekać z zimnym masłem, dodać cukier puder, śmietanę, szczyptę soli, żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć, odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Masa serowa: Ser z olejem, budyniem i śmietaną dokładnie zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku ( tak jak na biszkopt) Masę jajeczną połączyć z serem, dodać bakalie, aromaty, wymieszać. Ciasto rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25/25 cm. Nakłuć widelcem i wylać masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temp 180 stopni. Pianka czekoladowa: Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Czekoladę połamać ( odłożyć 2 kostki) włożyć do rondelka, połączyć z 3 łyżkami śmietany 18% i podgrzewając, rozpuścić ( nie zagotować). Wymieszać z płynną żelatyną. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać płynną, przestudzoną czekoladę, delikatnie wymieszać. Piankę wyłożyć na zimny sernik, posypać startą na tarce pozostałą czekoladą, ozdobić według uznania. Odłożyć w chłodne miejsce.