SUPERPRZEPIS

Migdałowa tarta z rabarbarem

  • 13
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Migdałowa tarta z rabarbarem

Niezwykle smaczne połączenie migdałowego kruchego spodu tarty, kwaśnego rabarbaru z aksamitnie kremowym sernikiem. W sezonie rabarbarowym jest, to ciast, które koniecznie trzeba upiec.

Składniki:

Migdałowa tarta z rabarbarem

 

  • MIGDAŁOWY SPÓD:
  • mąka krupczatka – 150 g
  • mielone migdały – 50 g
  • zimne masło – 100 g
  • jajko – szt.
  • cukier puder – 70 g
  • sól – szczypta

 

  • MASA SEROWA:
  • ser trzykrotnie mielony – 1/2 kg
  • mascarpone – 250 g
  • jajka – 3 szt.
  • cukier puder – 125 g
  • budyń śmietankowy – 1 opakowanie
  • ekstrakt z migdałów – 1 łyżeczka

 

  • KRUSZONKA:
  • mąka krupczatka – 80 g
  • miękkie masło – 60 g
  • cukier puder – 70 g

 

  • PONADTO:
  • rabarbar - 750 g
  • cukier – 2 łyżki
  • woda – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Migdałowa tarta z rabarbarem

ETAP 1:

Migdałowa tarta z rabarbarem
Umyty i osuszony rabarbar pokrojony na kawałki.

Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki.

ETAP 2:

Migdałowa tarta z rabarbarem
Rabarbar chwilę gotować pilnując aby się nie rozgotował.

Na patelnię wlać wodę, dodać rabarbar i wodę. Zagotować, następnie zmniejszyć ognień i często mieszając gotować, aż rabarbar zmięknie. Następnie wyłożyć na sitko i odsączyć.

KRUSZONKA: wszystkie składniki kruszonki posiekać nożem na stolnicy lub w malakserze do uzyskania grudek, przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki.

ETAP 3:

Migdałowa tarta z rabarbarem
Kruche ciasto krótko wyrobić w malakserze.

MIGDAŁOWY SPÓD: składniki ciasta przełożyć do malaksera i krótko wyrobić kruche ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę o średnicy 25 cm. Foremkę z ciastem wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 15 – 20 minut. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.

ETAP 4:

Migdałowa tarta z rabarbarem
Upieczona tartę odstawić do wystygnięcia.

MASA SEROWA: jajka zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać oba sery, ekstrakt z migdałów i budyniowy proszek, całość krótko zmiksować do połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na przestudzonym cieście, na wierzchu ułożyć rabarbar i posypać kruszonką.

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.

Tagi:

tarta ciasto