Sposób przygotowania:
Migdałowa tarta z rabarbaremETAP 1:
Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki.
ETAP 2:
Na patelnię wlać wodę, dodać rabarbar i wodę. Zagotować, następnie zmniejszyć ognień i często mieszając gotować, aż rabarbar zmięknie. Następnie wyłożyć na sitko i odsączyć.
KRUSZONKA: wszystkie składniki kruszonki posiekać nożem na stolnicy lub w malakserze do uzyskania grudek, przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki.
ETAP 3:
MIGDAŁOWY SPÓD: składniki ciasta przełożyć do malaksera i krótko wyrobić kruche ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę o średnicy 25 cm. Foremkę z ciastem wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 15 – 20 minut. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
ETAP 4:
MASA SEROWA: jajka zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać oba sery, ekstrakt z migdałów i budyniowy proszek, całość krótko zmiksować do połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na przestudzonym cieście, na wierzchu ułożyć rabarbar i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
niezły kąsek
Magdalena88
Marika-
anemon
W takim razie czekam z niecierpliwością na informację czy tarta Ci smakowała.
anemon
Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa i potwierdzam, trudno skończyć na jednej porcji tej tarty.
anemon
Masz rację, koniecznie trzeba zjeść i nikogo nie trzeba namawiać, tarta znika błyskawicznie, ale na szczęście nie jest pracochłonna, więc jest pretekst, aby upiec kolejną.
niezły kąsek
anemon napisał(a):
niezły kąsek
anemon napisał(a):
misia5
SylaUla
anemon
Tak na prawdę, to do końca nie wiadomo czy się cieszyć czy martwić, że ciasto jest smaczne, bo w końcu wiosna, a za chwilę lato, no i ten odwieczny problem z dżinsami., ale na szczęście ciasto nie jest duże, a amatorów na nie jest wielu.
anemon
U mnie dokładnie tak było, ciasto zniknęło w mig. Cieszę się, że Ci się podoba.
anemon
Dzięki, cieszę się, że Ci się podoba.