Sposób przygotowania:
Sernik truskawkowy na biszkopcie gryczanymETAP 1:
Dno foremki 24x24 wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg).
Białka oddziel od żółtek, białka wlej do dużej miski, ubij na sztywno a następnie dodaj cukier trzcinowy, nie przerywając ubijania dodaj po jednym żółtku. Ubite jaja mają być lśniące i napowietrzone pęcherzykami powietrza. Do masy jajecznej dodaj na przemian kakao i mąkę gryczaną, delikatnie mieszaj ręczną trzepaczką. Na końcu wmieszaj proszek do pieczenia. Ciasto przelej do foremki, wyrównaj wierzch i piecz ok. 20 minut. Gotowy biszkopt wystudź i naponczuj kawą i zostaw go w foremce w której się piekł.
Galaretkę truskawkową wsyp do dzbanka, zalej 200 ml przegotowanej wody, dokładnie wymieszaj. Gdy galaretka się rozpuści dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Studź galaretkę co jakiś czas mieszając i sprawdzając konsystencję.
Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój na ćwiartki.
Serek waniliowy przełóż do miski, dodaj cukier puder, wymieszaj ręczną trzepaczką. Dodaj do niego truskawki, delikatnie wymieszaj łyżką, a następnie wlej przestudzoną galaretkę. Dokładnie wymieszaj masę serową i wylej ją na spód biszkoptowy. Foremkę wstaw do lodówki i schładzaj przez co najmniej godzinę.
Pozostałe dwie galaretki rozpuść w 400 ml przegotowanej wody, wystudź a następnie wylej na zastygnięty sernik. Schładzaj przez 30 min, po tym czasie możesz kroić sernik.
SylaUla