kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Sernik truskawkowy na biszkopcie gryczanym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Zaczyna się sezon na truskawki, mój pierwszy deser z tymi owocami to sernik na zimno, polecam do popołudniowej herbatki

Sernik truskawkowy na biszkopcie gryczanym

Składniki:

Sernik truskawkowy na biszkopcie gryczanym

 

  • biszkopt gryczany:

 

 

  • masa serowa:
  • 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 torebka galaretki truskawkowej
  • 2 łyżki żelatyny
  • 500 g truskawek

 

  • ponadto:

 

  • 2 torebki galaretki truskawkowe
  • filiżanka naparu z kawy

Sposób przygotowania:

Sernik truskawkowy na biszkopcie gryczanym

ETAP 1:

Dno foremki 24x24 wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg).

Białka oddziel od żółtek, białka wlej do dużej miski, ubij na sztywno a następnie dodaj cukier trzcinowy, nie przerywając ubijania dodaj po jednym żółtku. Ubite jaja mają być lśniące i napowietrzone pęcherzykami powietrza. Do masy jajecznej dodaj na przemian kakao i mąkę gryczaną, delikatnie mieszaj ręczną trzepaczką. Na końcu wmieszaj proszek do pieczenia. Ciasto przelej do foremki, wyrównaj wierzch i piecz ok. 20 minut. Gotowy biszkopt wystudź i naponczuj kawą i zostaw go w foremce w której się piekł.

Galaretkę truskawkową wsyp do dzbanka, zalej 200 ml przegotowanej wody, dokładnie wymieszaj. Gdy galaretka się rozpuści dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Studź galaretkę co jakiś czas mieszając i sprawdzając konsystencję.

Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój na ćwiartki.

Serek waniliowy przełóż do miski, dodaj cukier puder, wymieszaj ręczną trzepaczką. Dodaj do niego truskawki, delikatnie wymieszaj łyżką, a następnie wlej przestudzoną galaretkę. Dokładnie wymieszaj masę serową i wylej ją na spód biszkoptowy. Foremkę wstaw do lodówki i schładzaj przez co najmniej godzinę.

Pozostałe dwie galaretki rozpuść w 400 ml przegotowanej wody, wystudź a następnie wylej na zastygnięty sernik. Schładzaj przez 30 min, po tym czasie możesz kroić sernik.