ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Sernik śliwkowy na śliwkach pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny, aromatyczny, zwarty sernik pieczony na śliwkach, po odwróceniu śliwki są na górze, taki sernik doskonale smakuje.

Sernik śliwkowy na śliwkach pieczony Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik śliwkowy na śliwkach pieczony

 

  • jajka 4 sztuki "L",
  • cukier 1 szklanka,
  • twaróg sernikowy 1 kg wiaderko,
  • aromat arakowy 4 krople,
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie,
  • kasza manna 4 łyżki,
  • śliwki 1 kg,
  • mąka ziemniaczana 3/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Sernik śliwkowy na śliwkach pieczony
Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać aromat arakowy, ser z wiaderka, budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.

Śliwki umyć, przekroić na połowę i usuną pestki, wsypać do miski i wymieszać je z mąką ziemniaczaną, wsypać na dno tortownicy silikonowej 26 cm.

Na śliwki wylać masę serową, wygładzić wierzch.

Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, sernik dobrze wystudzić w formie.

Formę nakryć talerzem, odwrócić i zdjąć formę z sernika, sernik kroić na porcje.
Sernik śliwkowy na śliwkach pieczony
Mąka ziemniaczana wchłonie sok ze śliwek.
Sernik śliwkowy na śliwkach pieczony
Sernik musi być dobrze wystudzony, najlepiej całą noc.
Sernik śliwkowy na śliwkach pieczony
Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu, dlatego piec wieczorem.