WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1573]

Sernik zebra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik zebra/marmurkowy o smaku śmietankowo - czekoladowym, upieczony na herbatnikach i polany czekoladą.

Sernik zebra Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik zebra

 

  • 1kg sera (użyłam wiaderkowego)
  • 6 jaj
  • 200g masła
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g)
  • szczypta soli
  • ok. 200g herbatników
  • Polewa:
  • ok. 50g czekolady
  • 2-3 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Sernik zebra

ETAP 1:

Blaszkę 26x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, odstawić. Żółtka utrzeć z masłem i cukrami. Dodać partiami ser i miksować do uzyskania jednolitej masy serowej. Podzielić ją na 2 równe części.

Do jednej dodać budyń śmietankowy, polowę proszku do pieczenia i wymieszać. Dodać połowę białek i znów wymieszać. Do drugiej części masy serowej dodać budyń czekoladowy i drugą część proszku i również wymieszać. Dodać drugą połowę białek i wymieszać delikatnie łyżka.

Na środek blachy nakładać na przemian masę serową jasną i ciemną. Ja wierzch posypałam startym ciemnym ciastem kruchym bo miałam resztę w zamrażalce, ale ogólnie można pozostawić bez niczego.

Sernik piec ok. godziny w 160 stopniach. Wystudzić na kratce. Polać czekoladą rozpuszczoną w gorącej śmietanie i schłodzić w lodówce.

Sernik zebra
Sernik zebra po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Sernik zebra
Sernik zebra/marmurkowy przygotowany do pieczenia
Sernik zebra
Masa serowa podzielona na dwie części i wymieszana z budyniami i pianą z białek
Sernik zebra
Masa jajeczna wymieszana z serem z wiaderka