Sposób przygotowania:
Sernik zebraETAP 1:
Blaszkę 26x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, odstawić. Żółtka utrzeć z masłem i cukrami. Dodać partiami ser i miksować do uzyskania jednolitej masy serowej. Podzielić ją na 2 równe części.
Do jednej dodać budyń śmietankowy, polowę proszku do pieczenia i wymieszać. Dodać połowę białek i znów wymieszać. Do drugiej części masy serowej dodać budyń czekoladowy i drugą część proszku i również wymieszać. Dodać drugą połowę białek i wymieszać delikatnie łyżka.
Na środek blachy nakładać na przemian masę serową jasną i ciemną. Ja wierzch posypałam startym ciemnym ciastem kruchym bo miałam resztę w zamrażalce, ale ogólnie można pozostawić bez niczego.
Sernik piec ok. godziny w 160 stopniach. Wystudzić na kratce. Polać czekoladą rozpuszczoną w gorącej śmietanie i schłodzić w lodówce.