Sposób przygotowania:
Sernik stracciatella na zimno
Tortownicę natłuścić masłem lub margaryną oraz wyłożyć okrągłymi biszkopcikami lub herbatnikami zbożowymi.
Czekoladę deserową lub mleczną połamać i posiekać ostrym nożem na desce do chleba na drobniutkie kawałeczki. Kremówkę wlać do szklanej misy oraz ubić na sztywno ze śmietan-fixem i wstawić naczynie do lodówki na 45 min. Po wyjęciu wymieszać ubitą kremówkę z serkiem mascarpone oraz pokruszoną czekoladą i wyłożyć na dno tortownicy wyłożone ciasteczkami.
Wierzch sernika można udekorować przeróżnymi bakaliami,np. płatkami migałów lub też zrobić galaretkę i po częściowym stężeniu jej wylać na wierzch deseru i wstawić na kolejne 45 min. do całkowitego stężenia.
Po wyjęciu tortownicy pokroić sernik na trójkąty i podawać na deserowych talerzykach.
Czekoladę deserową lub mleczną połamać i posiekać ostrym nożem na desce do chleba na drobniutkie kawałeczki. Kremówkę wlać do szklanej misy oraz ubić na sztywno ze śmietan-fixem i wstawić naczynie do lodówki na 45 min. Po wyjęciu wymieszać ubitą kremówkę z serkiem mascarpone oraz pokruszoną czekoladą i wyłożyć na dno tortownicy wyłożone ciasteczkami.
Wierzch sernika można udekorować przeróżnymi bakaliami,np. płatkami migałów lub też zrobić galaretkę i po częściowym stężeniu jej wylać na wierzch deseru i wstawić na kolejne 45 min. do całkowitego stężenia.
Po wyjęciu tortownicy pokroić sernik na trójkąty i podawać na deserowych talerzykach.
bez gotowania