marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sernik stracciatella na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Jak to w lato panują upały,choć nie zawsze jest gorąco, to desery lub ciasta na zimno są mile widziane na stole jak np. sernik na zimno z dodatkiem kawałkami czekolady, co i ja uwielbiam.

Sernik stracciatella na zimno

Składniki:

Sernik stracciatella na zimno

 

  • 150 ml śmietany kremówki,
  • pudełko serka mascarpone (500 g),
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej,
  • 1 średnie opakowanie okrągłych biszkoptów lub herbatników "
  • bakalie do dekoracji lub opakowanie galaretki owocowej, np. agrestowej,
  • 400 ml wody,
  • tłuszcz do tortownicy.

Sposób przygotowania:

Sernik stracciatella na zimno
Tortownicę natłuścić masłem lub margaryną oraz wyłożyć okrągłymi biszkopcikami lub herbatnikami zbożowymi.

Czekoladę deserową lub mleczną połamać i posiekać ostrym nożem na desce do chleba na drobniutkie kawałeczki. Kremówkę wlać do szklanej misy oraz ubić na sztywno ze śmietan-fixem i wstawić naczynie do lodówki na 45 min. Po wyjęciu wymieszać ubitą kremówkę z serkiem mascarpone oraz pokruszoną czekoladą i wyłożyć na dno tortownicy wyłożone ciasteczkami.

Wierzch sernika można udekorować przeróżnymi bakaliami,np. płatkami migałów lub też zrobić galaretkę i po częściowym stężeniu jej wylać na wierzch deseru i wstawić na kolejne 45 min. do całkowitego stężenia.

Po wyjęciu tortownicy pokroić sernik na trójkąty i podawać na deserowych talerzykach.

bez gotowania