Ewa27

Ewa27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Sernik stracciatella z musem morelowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny i łatwy sernik na zimno z dodatkiem kawałków czekolady. Deser, który zachwyca smakiem i wyglądem, może być doskonałym początkiem przywitania lata.

Sernik stracciatella z musem morelowym

Składniki:

Sernik stracciatella z musem morelowym

na masę serową

na spód

  • 350 g ciastek czekoladowych
  • 250 g kremu czekoladowego

mus morelowy

Sposób przygotowania:

Sernik stracciatella z musem morelowym
Ciastka mielimy. Dodajemy krem czekoladowy. Mieszamy. Dno tortownicy wykładamy ciasteczkami. Chłodzimy około dwóch godzin. 

Czekoladę deserową kroimy na małe kawałki. Ser ucieramy z cukrem pudrem. Do masy dodajemy jogurt. Miksujemy. Dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Po napęcznieniu lekko podgrzewamy. Dodajemy małym strumieniem do masy serowej. Mieszamy. 

Dżem podgrzewamy. Miksujemy. Przecedzamy. Ponownie mus podgrzewamy. Dodajemy dwie łyżki żelatyny. Mieszamy. studzimy.

Na ciasteczka wykładamy masę serową. Odstawiamy do stężenia. Na masie serowej układamy mus morelowy. Odstawiamy do stężenia na dwie godziny. Sernik chłodzimy w sumie około pięciu godzin.