Sposób przygotowania:
Sernik straciatellaPrzygotowanie ciasta:

Masło rozpuszczamy i studzimy. 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady drobno siekamy. Ser ucieramy na gładko dodając po 1 jajku. Następnie dodajemy cukry,wciąż ucierając.
Do utartej masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie ucierając wlewamy stopniowo wystudzone masło. Masę serową mieszamy z posiekaną czekoladą i płatkami czekoladowymi.
Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 55-60 min.
Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i studzimy w blaszce.
Etap końcowy:

Wystudzony dobrze sernik wyciągamy z blaszki. Polewę czekoladową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i polewamy nią ciasto.
Na polewę ścieramy 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady np. za pomocą strużka.