Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 315]

Sernik straciatella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozpływający się w ustach,błyskawiczny ,wilgotny sernik z dodatkiem gorzkiej czekolady. Sernik w tej wersji często gości u mnie na stole gdyż rodzina uwielbia jego smak.

Sernik straciatella Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik straciatella

na ciasto:

  • 1,5 kg sera mielonego może być z wiaderka
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag masła
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 op. płatków czekoladowych

dodatkowo:

  • gotowa polewa czekoladowa
  • 1/2 tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:

Sernik straciatella

Przygotowanie ciasta:

Sernik straciatella
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 55-60 min.

Masło rozpuszczamy i studzimy. 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady drobno siekamy. Ser ucieramy na gładko dodając po 1 jajku. Następnie dodajemy cukry,wciąż ucierając.

Do utartej masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie ucierając wlewamy stopniowo wystudzone masło. Masę serową mieszamy z posiekaną czekoladą i płatkami czekoladowymi.

Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 55-60 min.

Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i studzimy w blaszce.

Etap końcowy:

Sernik straciatella
Wystudzony sernik polewamy przygotowaną polewą czekoladową

Wystudzony dobrze sernik wyciągamy z blaszki. Polewę czekoladową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i polewamy nią ciasto.

Na polewę ścieramy 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady np. za pomocą strużka.