Sposób przygotowania:
SeromakowiecMasa makowa
Blachę o wymiarach 24x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki. Mak wyłożyć do miski, dodać kaszę manną i rodzynki. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na herbatniki.
Masa serowa
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z miękkim masłem i cukrami na puszysty krem. Partiami dokładać ser, proszki budyniowe, kaszę manną i proszek do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli dodać do masy serowej. Masę serową wylać na masę makową. Ciasto piec w temp. 180 stopni z termoobiegiem przez ok. godzinę. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Polewa
Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do rondelka. Dolać mleko i podgrzać aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.