WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 617]

Seromakowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Seromakowiec to ciasto 2w1. Połączenie sernika i makowiec. Jest szybkie i łatwe do zrobienia. Można go zrobić na ciastkach lub na kruchym cieście.

Seromakowiec

Składniki:

Seromakowiec

Masa makowa

Masa serowa

  • 1kg sera w wiaderku
  • 150g masła
  • 6 jajek
  • 1szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • zapach śmietankowy
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • ok. 3 opakowania herbatników
  • 2 tabliczki czekolady (u mnie mleczna i deserowa)
  • 4-5 łyżek mleka
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Seromakowiec

Masa makowa

Blachę o wymiarach 24x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki. Mak wyłożyć do miski, dodać kaszę manną i rodzynki. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na herbatniki.

Masa serowa

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z miękkim masłem i cukrami na puszysty krem. Partiami dokładać ser, proszki budyniowe, kaszę manną i proszek do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli dodać do masy serowej. Masę serową wylać na masę makową. Ciasto piec w temp. 180 stopni z termoobiegiem przez ok. godzinę. Po upieczeniu ciasto wystudzić.

Polewa

Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do rondelka. Dolać mleko i podgrzać aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.