SUPERPRZEPIS

Ciasto cygańskie ścieżki

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ciasto cygańskie ścieżki Więcej zdjęć (5)

Cygańskie ścieżki to bardzo kolorowe ciasto. Pstrokaty biszkopt z różnymi dodatkami oraz masa pełna kolorowych galaretek. Całość całkiem smaczna i ciekawie się prezentuje. Kolory galaretek można sobie dowolnie skomponować smakowo lub kolorystycznie.

Składniki:

Ciasto cygańskie ścieżki

biszkopt

  • 9 dużych białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • oraz
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1 łyżka kakao
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 4 żółtka+2 łyżki mąki pszennej

masa z galaretkami

  • 5 galaretek o różnych kolorach ( u mnie żółta, czerwona, niebieska, zielona, filetowa)
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego

Sposób przygotowania:

Ciasto cygańskie ścieżki
Przygotować 4 galaretki, najlepiej dzień wcześniej. Ja rozpuściłam czerwoną, zieloną, fioletową i niebieską. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance gorącej wody. Przelać na płaski talerz i odstawić do stężenia.

Przygotować biszkopt. 

Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Zmiksować na małych obrotach. Gotową masę podzielić na 4 równe części. Do jednej części dodać 3 łyżki suchego maku. Do drugiej masy dodać 1 łyżkę kakao. Do trzeciej masy dodać kisiel truskawkowy (proszek). Do czwartej masy dodać 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą masę dokładnie wymieszać. 

Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Na środek blaszki nakładać na przemian po 2-3 łyżki każdej masy. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 30-40 minut.

Masa z galaretkami

Serek homogenizowany przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Ostatnią galaretkę (u mnie żółta) rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Przygotowane wcześniej stężałe galaretki pokroić w kostkę. 

Serek homogenizowany przełożyć do miski. Dodać wystudzona galaretkę żółtą i dokładnie zmiksować. Następnie dodać pokrojone w kostkę galaretki. Delikatnie wymieszać. Zanim przełożymy biszkopt masę wstawić na kilka minut do lodówki aby zgęstniała i zaczęła tężeć. 

Złożenie ciasta

Biszkopt przekroić na dwa blaty. W blaszce ułożyć jeden blat ciasta. Na ciasto wyłożyć tężejącą masę z galaretkami. Ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem, dobrze docisnąć aby się przykleił. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.

Ciasto dowolnie udekorować, ja polałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi.

Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
Ciasto cygańskie ścieżki
Każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance gorącej wody. Przelać na płaski talerz i odstawić do stężenia.
Ciasto cygańskie ścieżki
Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej.
Ciasto cygańskie ścieżki
Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Na środek blaszki nakładać na przemian po 2-3 łyżki każdej masy.
Ciasto cygańskie ścieżki
Biszkopt przekroić na dwa blaty. W blaszce ułożyć jeden blat ciasta. Na ciasto wyłożyć tężejącą masę z galaretkami. Ładnie wyrównać.