Sposób przygotowania:
Ciasto cygańskie ścieżki
Przygotować 4 galaretki, najlepiej dzień wcześniej. Ja rozpuściłam czerwoną, zieloną, fioletową i niebieską. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance gorącej wody. Przelać na płaski talerz i odstawić do stężenia.
Przygotować biszkopt.
Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Zmiksować na małych obrotach. Gotową masę podzielić na 4 równe części. Do jednej części dodać 3 łyżki suchego maku. Do drugiej masy dodać 1 łyżkę kakao. Do trzeciej masy dodać kisiel truskawkowy (proszek). Do czwartej masy dodać 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą masę dokładnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Na środek blaszki nakładać na przemian po 2-3 łyżki każdej masy. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 30-40 minut.
Masa z galaretkami
Serek homogenizowany przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Ostatnią galaretkę (u mnie żółta) rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Przygotowane wcześniej stężałe galaretki pokroić w kostkę.
Serek homogenizowany przełożyć do miski. Dodać wystudzona galaretkę żółtą i dokładnie zmiksować. Następnie dodać pokrojone w kostkę galaretki. Delikatnie wymieszać. Zanim przełożymy biszkopt masę wstawić na kilka minut do lodówki aby zgęstniała i zaczęła tężeć.
Złożenie ciasta
Biszkopt przekroić na dwa blaty. W blaszce ułożyć jeden blat ciasta. Na ciasto wyłożyć tężejącą masę z galaretkami. Ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem, dobrze docisnąć aby się przykleił. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
Ciasto dowolnie udekorować, ja polałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi.
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
Przygotować biszkopt.
Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Zmiksować na małych obrotach. Gotową masę podzielić na 4 równe części. Do jednej części dodać 3 łyżki suchego maku. Do drugiej masy dodać 1 łyżkę kakao. Do trzeciej masy dodać kisiel truskawkowy (proszek). Do czwartej masy dodać 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą masę dokładnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Na środek blaszki nakładać na przemian po 2-3 łyżki każdej masy. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 30-40 minut.
Masa z galaretkami
Serek homogenizowany przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Ostatnią galaretkę (u mnie żółta) rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Przygotowane wcześniej stężałe galaretki pokroić w kostkę.
Serek homogenizowany przełożyć do miski. Dodać wystudzona galaretkę żółtą i dokładnie zmiksować. Następnie dodać pokrojone w kostkę galaretki. Delikatnie wymieszać. Zanim przełożymy biszkopt masę wstawić na kilka minut do lodówki aby zgęstniała i zaczęła tężeć.
Złożenie ciasta
Biszkopt przekroić na dwa blaty. W blaszce ułożyć jeden blat ciasta. Na ciasto wyłożyć tężejącą masę z galaretkami. Ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem, dobrze docisnąć aby się przykleił. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
Ciasto dowolnie udekorować, ja polałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi.
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.