Sposób przygotowania:
Sernik straciatella z malinami na kakaowym spodzieETAP 1:
Przygotuj kwadratową foremkę 20x20, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj spód pod sernik.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem i żółtkami. Dodaj partiami mąkę, kakao i na końcu proszek do pieczenia. Dokładnie utrzyj ciasto.
Na końcu delikatnie wmieszaj ubite białka.Gotowe ciasto przełóż do foremki, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.
Piecz przez 20-30 minut do suchego patyczka. Gotowy spód wystudź.
Przygotuj masę serową. Jajka ubij na puch z cukrem pudrem, dodaj serek homogenizowany, krótko zmiksuj.
Dodaj do masy proszek budyniowy i dokładnie zmiksuj. Masę serową wylej na wystudzony spód. Po wierzchu równomiernie rozsyp kropelki czekoladowe oraz poukładaj maliny czubkami do dołu.
Wstaw sernik do piekarnika, powinien jeszcze być ciepły. Piecz w 150 stopniach przez godzinę.
Gotowy sernik wystudź w piekarniku, przed podaniem dobrze go schłodzić przez godzinę.
Sernik podawaj z odrobiną bitej śmietany i świeżymi malinami.
Jagodowa
Magdalena88