Sposób przygotowania:
Sernik straciatella z polewą karmelową
Robimy ciasto na kruchy spód: łączymy mąkę, cukier puder, masło, jajka, zagniatamy ciasto, wkładamy do folii, wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy i wylepiamy ciastem dno tortownicy. Zapiekamy 10 minut w 190 st.C.
Ser, jajka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, amaretto, miksujemy razem, na koniec dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Wylewamy masę serową na spód, pieczemy w 150 st.C ok. 70 minut.
Studzimy sernik.
Robimy polewę:
Cukier roztapiamy z odrobiną na patelni na średnim ogniu, aż będzie brązowy. Potrząsamy patelnią, ale nie mieszamy. Do roztopionego cukru dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści, dodajemy śmietanę, mieszamy. Gdy sos trochę przestygnie polewamy nic sernik. Dekorujemy - ja dekorowałam sernik ciasteczkami amaretti i kwiatkami z bitej śmietany i mascarpone oraz różami z masy cukrowej.
Ser, jajka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, amaretto, miksujemy razem, na koniec dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Wylewamy masę serową na spód, pieczemy w 150 st.C ok. 70 minut.
Studzimy sernik.
Robimy polewę:
Cukier roztapiamy z odrobiną na patelni na średnim ogniu, aż będzie brązowy. Potrząsamy patelnią, ale nie mieszamy. Do roztopionego cukru dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści, dodajemy śmietanę, mieszamy. Gdy sos trochę przestygnie polewamy nic sernik. Dekorujemy - ja dekorowałam sernik ciasteczkami amaretti i kwiatkami z bitej śmietany i mascarpone oraz różami z masy cukrowej.