SUPERPRZEPIS

Jagodowy sernik w biszkopcie

  • 7
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Jagodowy sernik w biszkopcie

Ciasto jest lekkie pomimo tego, że jedną z warstwa stanowi pieczony sernik o smaku jagodowym. Delikatny biszkopt i pianka straciatella obsypana świeżymi jagodami sprawiają, że z chęcią sięga się po kolejny kawałek :)

Składniki:

Jagodowy sernik w biszkopcie

BISZKOPT:

SERNIK JAGODOWY:

FRUŻELINA JAGODOWA:

PIANKA STRACIATELLA:

  • 2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki świeżych jagód

 

Sposób przygotowania:

Jagodowy sernik w biszkopcie

BISZKOPT:

Jagodowy sernik w biszkopcie
Biszkopt po całkowitym wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą, ustawić mikser na najwyższych obrotach. Dodawać po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki. Wymieszać łopatką. Wylać do formy o o wymiarach 23 x 33 cm. Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie. Biszkopt przekroić na pół.

SERNIK:

Jagodowy sernik w biszkopcie
Na końcu do masy sernikowej dodać zmiksowane jagodowy.

Twaróg zmiksować z cukrem dodając po jednym jajku i żółtku. Wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksowane jagody. Można je przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pesteczek i skórek. Wylać masę serową do formy o takich samych wymiarach co piekł się biszkopt. Żeby łatwo wyjąć wyłożyłam formę folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, a po 5 min zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez 50 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później wstawić na parę godzin do lodówki.

ETAP 3:

FRUŻELINA. Jagody wsypać do garnuszka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Jak puszczą dużo soku rozpuścić mąkę w wodzie i wlać do gotujących się jagód. Kiedy masa zgęstnieje zdjąć z palnika.
Dwa kawałki biszkopta delikatnie skropić ponczem. Posmarować jeden kawałek biszkopta połową frużeliny i ostrożnie nałożyć na niego sernik. U mnie wyglądało to tak, że biszkopt przykleiłam do sernika tą stroną, na której była frużelina i odwróciłam do góry sernikiem. Przydaje się tutaj druga deska. Posmarować resztą frużeliny i nałożyć drugą połówkę biszkopta.

PIANKA STRACIATELLA

Jagodowy sernik w biszkopcie

Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić delikatnie podgrzewając. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zimną śmietankę ubić dodając pod koniec cukier puder. Ciągle ubijając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wsypać startą czekoladę i wymieszać. Wyłożyć piankę na biszkopt za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i obsypać jagodami. Smacznego :)