Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Ciasto snikers

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Orzechy, masa krówkowa, ciasto miodowe - kompozycja smaków idealna. Świetnie smakuje do weekendowej kawki.

Ciasto snikers

Składniki:

Ciasto snikers

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki tortowej
  • 80 g masła lub margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem budyniowy:

Składniki na warstwę orzechową:

Dodatkowo:

  • puszka masy krówkowej

Sposób przygotowania:

Ciasto snikers

Warstwa orzechowa:

Wszystkie składniki włożyć do garnka i gotować przez około 5 minut.

Ciasta miodowe:

Wszystkie składniki wysypać na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, po czym każdą rozwałkować od razu na papierze do pieczenia.

Przełożyć do 3 blaszek, na jednym placku miodowym rozsmarować warstwę orzechową.

Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez jakieś 15 minut.

Masa budyniowa:

Odmierzyć około 400 ml mleka, dodać masło, cukier, rozpuścić. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy i mąkę.

Wlać zimne mleko z budyniem do gorącego i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia.

Ostudzony budyń utrzeć z masłem na gładką masę.

Przełożenie:

ciasto miodowe - masa budyniowa - ciasto miodowe - masa kajmakowa - ciasto miodowe z warstwą orzechową


Tagi:

ciasto deser