Sposób przygotowania:
Szybki sernik straciatella z musem czekoladowym
Sernik: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem. Następnie stopniowo dodawać miękką margarynę i połączyć ja z masą jajeczną. Partiami dodawać serek i dokładnie wymieszać. Dodać sok z cytryny oraz skórkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce i dużych oczkach i razem z kaszą manną dodać do miski i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatni połączyć aby piana nie opadła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, przykryć folią aluminiową. Piec około 60 minut. Ostudzić w piekarniku i wyjąć. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Mus: Obie czekolady połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do miski, która postawić na garnku z gotującą się wodą. Roztopić w kąpieli wodnej a następnie ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połaczyć z czekoladą. Rozsmarować na serniku i posypać gwaizdkami, wstawić do lodówki na jeszcze 30 min. Smacznego!
marietta