akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Sernik z brzoskwiniami pod kokosową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na ten sernik znalazłam na blogu Moje Wypieki (trochę go zmodyfikowałam) Bardzo puszysty, delikatny sernik z kawałkami brzoskwiń pod kokosową pierzynką. Pycha! Polecam :D

Sernik z brzoskwiniami pod kokosową pierzynką

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami pod kokosową pierzynką

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła/ margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego z wiaderka (na serniki) w temperaturze pokojowej
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • ¾ szkl. drobnego cukru do wypieków
  • ½ szkl. oleju rzepakowego w temperaturze pokojowej
  • 2 szkl. pełnego mleka w temperaturze pokojowej
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej
  • aromat waniliowy lub ekstrakt z wanilii (kilka kropel)

 

  • Kokosowa pierzynka:
  • 6 białek (te pozostałe z masy serowej i ciasta!) w temperaturze pokojowej
  • 100g. wiórków kokosowych
  • ½ szkl. cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • brzoskwinie (z puszki lub świeże) pokrojone w plastry

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami pod kokosową pierzynką
1. Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Schłodzić w zamrażalce 20 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na kształt blachy o wymiarach 35x24cm wyłożonej papierem do pieczenia.. Ciasto przełożyć do blachy, dobrze poprzyklejać. Piec w 170st.C około 12 minut. Wyjąć i ostudzić. 2. Masa serowa: Wszystkie składniki dobrze ze sobą zmiksować. Masę wylać na podpieczony i ostudzony spód. Piec w kąpieli wodnej w 180st.C około 45 minut. Na gorący sernik ułożyć plastry brzoskwiń. 3. Kokosowa pierzynka: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, cały czas miksować. Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać szpatułką. Pianę wyłożyć na brzoskwinie. Piec w 180st.C około 15-20 minut w kąpieli wodnej. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik i pozostawić do ostudzenia. Smacznego! (sernik najlepiej smakuje drugiego dnia)