Sposób przygotowania:
Sernik trójkolorowy na zimno.
Śmietanę ubić na sztywno mikserem z dodatkiem cukru waniliowego,połączyć ją z serkiem homogenizowanym i likierem.
Żelatynę wsypać do garnuszka i wymieszać z małą ilością zimnej wody.Gdy spęcznieje,postawić naczynie na małym ogniu i mieszając,rozpuścić żelatynę.Truskawki opłukać,usunąć szypułki,
odłożyć część owoców do dekoracji,a resztę rozgnieść widelcem,posypać cukrem pudrem i zmieszać z masą śmietankową i rozpuszczoną żelatyną.Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej i przestudzić.Galaretkę rozpuścić we wrzątku w 2 szklankach.Pozostałą masę śmietankową połączyć
z rozpuszczoną czekoladą i resztą żelatyny.Herbatniki połamać i ułożyć na dnie tortownicy i zalać na przemian trzema masami w
35 min.odstępie czasu,tj.jedna czekoladową stężeje w formie,potem wlać następną,np.śmietankowo-truskawkową,a jak stężeją,ułożyć połówki truskawek na wierzch i zalać lekko tężejącą galaretką.Wstawić na 40 min.Po wyjęciu z lodówki deser udekorować listkami świeżej mięty.
Żelatynę wsypać do garnuszka i wymieszać z małą ilością zimnej wody.Gdy spęcznieje,postawić naczynie na małym ogniu i mieszając,rozpuścić żelatynę.Truskawki opłukać,usunąć szypułki,
odłożyć część owoców do dekoracji,a resztę rozgnieść widelcem,posypać cukrem pudrem i zmieszać z masą śmietankową i rozpuszczoną żelatyną.Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej i przestudzić.Galaretkę rozpuścić we wrzątku w 2 szklankach.Pozostałą masę śmietankową połączyć
z rozpuszczoną czekoladą i resztą żelatyny.Herbatniki połamać i ułożyć na dnie tortownicy i zalać na przemian trzema masami w
35 min.odstępie czasu,tj.jedna czekoladową stężeje w formie,potem wlać następną,np.śmietankowo-truskawkową,a jak stężeją,ułożyć połówki truskawek na wierzch i zalać lekko tężejącą galaretką.Wstawić na 40 min.Po wyjęciu z lodówki deser udekorować listkami świeżej mięty.