gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Sernik waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sernik waniliowy polecam do popołudniowej kawki - będzie smakował każdemu kto lubi ten rodzaj ciasta. Polecam.

Sernik waniliowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik waniliowy

 

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 16 gram cukru waniliowego
  • 1 kg twarogu sernikowego waniliowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Sernik waniliowy
Białka oddzielamy od żółtek. Po czym żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Natomiast białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodajemy twaróg waniliowy, mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz wyciśnięty sok z cytryny. Miksujemy na najniższych obrotach na jednolitą masę. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie łyżką łączymy (mieszamy) z masą. Gotową masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Na koniec sernik lukrujemy. 
Sernik waniliowy
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę.
Sernik waniliowy
Natomiast białka ubijamy na sztywną pianę.
Sernik waniliowy
Do masy z żółtek dodajemy twaróg waniliowy, mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz wyciśnięty sok z cytryny. Miksujemy na najniższych obrotach na jednolitą masę.
Sernik waniliowy
Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie łyżką łączymy (mieszamy) z masą.