Sposób przygotowania:
Puszysty sernik waniliowy
Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej (wyjąć z lodówki 1-2 godz przed pieczeniem). Nie miksujemy masy zbyt długo, tylko do połączenia składników. Piecyk nastawiamy na 160-170 stopni (góra-dół) i naczynie z wodą na dno piecyka. Najpierw spód: roztapiamy masło w rondelku razem z cukrem i dodajemy rozkruszone herbatniki. Chłodzimy w lodówce. Masa serowa: Miksujemy masło z 1/2 cukru na jasną puszystą masę. Od teraz oszczędnie z miksowaniem : dodajemy 4 żółtka (białka zostawiamy do ubicia piany) i dalej miksujemy, stopniowo dodajemy ser i miksujemy dalej. Dodajemy ziarenka z wanilii oraz pastę waniliową, skrobię ziemniaczaną i całe jajko - miksujemy. Śmietankę lekko ubijamy i dodajemy do masy miksując delikatnie na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek z pozostałą połową cukru - nie na sztywno. Mieszamy delikatnie wszystko razem. Wylewamy masę na schłodzony spód. Pieczemy na środkowej półce około godziny przykryty folią aluminiową (dotykmy palcem - wierzch musi być ścięty). Ciasto po upieczeniu pozostawiamy w piecu, schładzamy powoli, stopniowo uchylając drzwi. Po wystygnięciu zdejmujemy obręcz formy i chłodzimy sernik w lodówce, (najlepiej całą noc).
edytaha
zbysiowa
reanja
steterycz
zufikowo
Ela Dz
zufikowo