Sposób przygotowania:
Sernik waniliowy z malinami na kakaowym spodzie
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem,aromatem i proszkiem do pieczenia.Dodać masło i posiekać nożem. Żółtko wymieszać ze śmietaną i dodać do składników. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, owinąć w folię i dobrze schłodzić. W głębokiej misce utrzeć masło z cukrem ,dodać zapach waniliowy. Ucierając dodawać po jednym jajku i białko.Wlewać powoli śmietanę, wsypać proszek budyniowy i szczyptę soli. Tortownicę /25 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na grubej tarce jedną część schłodzonego ciasta kakaowego,lekko docisnąć.Na ciasto wyłożyć masę serową.Na wierzchu ułożyć zmrożone maliny i przykryć drugą częścią startego, ciemnego ciasta .Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st.C. Piec ok.50-60 min. Upieczony sernik wystudzić. Smak kruchego ciasta i masy serowejmożna dowolnie zmieniać dodając ulubione aromaty , bakalie i owoce/ świeże lub mrożone/, ale nawet bez tych dodatków smakuje wyśmienicie.
marietta