Sposób przygotowania:
Sernik waniliowy na kruchym spodzie
1) Przygotować ciasto: Składniki zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut (czas chłodzenia się ciasta wykorzystuję na przygotowanie masy serowej). Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, podpiekać ciasto 10 minut. 2) Przygotować masę serową: Ser zmielić lub przetrzeć przez gęste sito dwa razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka z 5 jaj, esencję i cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i zmielony twaróg, dokładnie połączyć. Schłodzone białka z 5 jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek delikatnie połączyć z masą serową. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać wierzch. Piec przez 50 minut w temperaturze 180 st.C. Ostudzić. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Stopioną czekoladę wymieszać z kremówką i polać nią ostudzone ciasto tworząc strużki.