kul3czka

kul3czka

Kucharz
[Przepisów: 15]

Sernik Wiedeński

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny, delikatny i puszysty sernik

Sernik Wiedeński

Składniki:

Sernik Wiedeński

 

  • 1,20 kg białego sera/twarogu półtustego
  • 12 jaj
  • 35 dkg margaryny Kasia
  • 40 dkg cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 zapach cytrynowy
  • 3 paczki herbatników
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Sernik Wiedeński
Odzielamy żółtka od białek. Ważne, aby w białkach nie było zółtek, ponieważ ubijamy z nich pianę- ale dopiero pod koniec przygotowania. Następnie mielimy biały ser (używam maszynki do mielenia mięsa). Ucieramy cukier puder i cukry waniliowe z margaryną i dodajemy po dwa żółtka powoli ucierając aż do powstania pulchnej masy. Następnie dodajemy po łyżce zmielonego sera, na koniec wsypujemy budyń ( UWAGA NIE ROZRABIAMY GO WSYPUJEMY SYPKI PROSZEK). Ubijamy pianę z białek i do gotowej, gładkiej masy dodajemy porcjami pianę i delikatnie mieszamy. Wykładamy blachę herbatnikami, aby dokładnie pokryć cały spód, polecam kwadratowe lub prostokątne blachy. Następnie układamy na tym masę. Ja posypuję wierzch wiórkami kokosowymi. Piec w piekarniku uprzednio nagrzanym do 200* okolo 50-60 minut.p.s jeżeli nie mamy budyniu możemy zastąpić go 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej :) propozycja podania: ja roztapiam kostki gorzkiej i mlecznej czekolady, zalewam kawałek serniczka gorącą masą i polewam średnio startym musem z truskawek:)

Tagi:

ciasto sernik