Sposób przygotowania:
Sernik z galaretką (bez pieczenia)Etap 1:
Formę (20x20) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć biszkopty.
Etap 2:
Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, wlać do płaskiego naczynia. Kiedy stężeje pokroić w kostkę.
Etap 3:
Żelatynę zalać zimną wodą (ok. ⅓ szklanki) i odstawić do napęcznienia. Podgrzać i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Nie przerywając ucierania dodawać na przemian po jednym żółtku oraz po porcji serka. Dokładnie połączyć składniki. Kolejno wlewać małym strumieniem żelatynę. Na końcu dodać galaretki, delikatnie połączyć z serem.
Na herbatniki wyłożyć masę serową, a na wierzchu można jeszcze rozsypać trochę kostki z galaretki. Włożyć do lodówki do pełnego stężenia.