Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Sernik z galaretką (bez pieczenia)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwy w przygotowaniu deser z wykorzystaniem serków homogenizowanych i z dodatkiem pokrojonej w kostkę galaretki.

Sernik z galaretką (bez pieczenia)

Składniki:

Sernik z galaretką (bez pieczenia)

 

  • 18 szt. podłużnych biszkoptów
  • 600 g serka homogenizowanego (4x150g)
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny (płaskie)
  • 2 galaretki ( u mnie malinowa i agrestowa)

Sposób przygotowania:

Sernik z galaretką (bez pieczenia)

Etap 1:

Sernik z galaretką (bez pieczenia)
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć biszkopty.

Formę (20x20) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć biszkopty.

Etap 2:

Sernik z galaretką (bez pieczenia)
Galaretkę rozpuścić, odstawić do stężenia.

Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, wlać do płaskiego naczynia. Kiedy stężeje pokroić w kostkę.

Etap 3:

Sernik z galaretką (bez pieczenia)
Składniki dokładnie połączyć ze sobą, dodać galaretki.

Żelatynę zalać zimną wodą (ok. ⅓ szklanki) i odstawić do napęcznienia. Podgrzać i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Nie przerywając ucierania dodawać na przemian po jednym żółtku oraz po porcji serka. Dokładnie połączyć składniki. Kolejno wlewać małym strumieniem żelatynę. Na końcu dodać galaretki, delikatnie połączyć z serem.

Na herbatniki wyłożyć masę serową, a na wierzchu można jeszcze rozsypać trochę kostki z galaretki. Włożyć do lodówki do pełnego stężenia.