Sposób przygotowania:
Sernik z musem
Przygotowujemy ciasto: Do oleju dodajemy cukier i ucieramy dokładnie mikserem. Wlewamy wodę i wsypujemy kakao. Ponownie miksujemy.Dodajemy żółto i łączymy dokładnie wszystkie składniki. Wsypujemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na tortownicę o średnicy 16 cm, wysmarowaną lekko tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Wyrównujemy powierzchnię.Przygotowujemy masę serową: Olej ucieramy dokładnie z cukrem i cukrem wanilinowym. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku, a następnie budyń i po dużej łyżce sera. Wsypujemy orzechy macadamia, mieszamy. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy serowej. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ser wykładamy na ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35-40 minut (po 20 minutach przykrywamy ciasto papierem do pieczenia). Po upieczeniu pozostawiamy sernik na 10 minut w piekarniku, a następnie wyjmujemy go i odstawiamy do wystudzenia.Przygotowujemy mus z borówek: Borówki zasypujemy cukrem. Co chwilę mieszając, smażymy na średnim ogniu około 10 minut. Dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Gorące borówki miksujemy dokładnie blenderem. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy mus zacznie tężeć, smarujemy nim wierzch sernika. Dekorujemy świeżymy borówkami, płatkami czekolady i ewentualnie serduszkami z czekolady.
edytaha