xooxoo

xooxoo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Sernik z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na pyszny sernik z kruszonką. Po upieczeniu pyszny, pachnący i smaczny. Niezapomniany smak, który lubią wszyscy.

Sernik z kruszonką

Składniki:

Sernik z kruszonką

 

  • Składniki na kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

 

  • Składniki na masę:
  • 1 kg twarogu (ja użyłam już zmielony)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • garść rodzynek
  • 1/3 likieru/koniaku lub innego alkoholu
  • 1/3 wrzątku

Sposób przygotowania:

Sernik z kruszonką
Ciasto kruche w przygotowaniu jest bardzo proste. Wystarczy wsypać wszystkie składniki do miski a następnie ugniatać palcami. Masa serowa wymaga już większej pracy. W pierwszej kolejności należy utrzeć żółtka z cukrem a w osobnej misce ubić pianę z białek. Kiedy utrzemy żółtka należy dodać do nich budyń (w proszku), proszek do pieczenia i twaróg. Ostatnim etapem jest dodanie piany z białek a następnie dokładnie połączenie jej z masą. W między czasie rodzynki przelać wrzątkiem a następnie dodać do alkoholu i moczyć kilkanaście minut. Następnie dodać je do masy. Do formy należy wyłożyć kruche ciasto zostawiając niewielką jego ilość. Następnie wyłożyć masę serową a następnie pokruszyć pozostałe ciasto na górę. Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200* przez około 50 minut.